Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Éva anya: Ez tényleg a kultúra délutánja! Ki is kell használni minden lehetőséged! További szép napokat! (2014.10.06. 17:54) La Triomphe, la Défense, le Louvre
  • Éva anya: Szép nap lehetett! Kitartás! Nagy az a város, nem láttál még mindent. (2014.09.28. 20:46) Mise, Napóleon és Rodin

Utolsó kommentek

Mert viselkedni tudni kell!

2014.04.01. 12:28

szerző: Gamer Lány

Említettem, hogy könyvajánlást kell írnom? A Protokoll, etika és művelődéstan órámra. Egyik kedvenc oktatóm, Dr. Verdes Sándor, sokdiplomás, konzervatív, gépész-beállítottságú úriember nagy feladatot vett a nyakába, amikor megálmodta a tantárgyat és felvezette az Egyetem fejeseinek. Végül is csak nemtörődöm, felelősség kerülő, infantilis kölyköknek akart rendes viselkedést tanítani. Aha, meg a halakat repülni és a madarakat úszni! Persze a Professzor nem az a meghátráló típus és most már ötödik alkalommal indult el a tárgy, sőt, a diákok kérésére második, ráépülő kurzust is létrehoztak. Azért persze, hogy az oktató számára se legyen könnyű, az egyetem összes hallgatójának elérhetővé tették a tárgyat, tehát nem csoda, ha egy órán akár 20 különböző szakról is vannak diákok. Most viszont térjünk át a választott könyvemre:

Görög Ibolya: Protokoll az életem című könyve 1999ben, az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg, nekem már a hatodik változatlan utánnyomást van szerencsém a kezemben tartani. Szerintem ez méltán mutatja, hogy a könyv, olvasásra és tanulmányozásra érdemes.

A külső borítón viszonylag alul jelenik meg, hogy kiknek és miről szól: Lázártól Orbánig; Tanácsok üzletembereknek; Kézikönyv szakembereknek; Illemtan mindenkinek.

Hogy ezek az ajánlások tökéletesen érthetőek legyenek, szót kell ejtenem az írónőről, Görög Ibolyáról. Nem gondolom, hogy részleteiben be kellene mutatnom az életét, de kiemelném, hogy 1989-99ig a Parlamentben működő Miniszterelnöki Hivatal protokollosa. A szakma legkiválóbb szakértője, hét miniszterelnököt is szolgált. Karrierje során rengeteg állam- és kormányfő, miniszter, nagykövet, diplomata látogatását bonyolította le, emellett irányította, szervezte a kormány hivatalos rendezvényeit. A Protokoll az életem című könyvében ebből az időszakból szerzett tapasztalatait és élményeit használta fel, hogy a mindennapi illemtant, az etikus és helyes viselkedést emészthető formában tálalja az érdeklődőknek.

Bár a fogalmazásmód maga is élvezetes és fordulatokkal teli, hogy még könnyebben elképzelhessék az olvasók az egyes szituációkat, minden nagyobb rész után van egy úgynevezett szörbet. A szörbet egyébként egy étkezések között felszolgált desszertféle, többnyire citromfagylalt pezsgővel leöntve, hogy a nehéz főételek ne feküdjék meg az ember gyomrát. Itt is hasonló szerepet töltenek be, könnyed hangvételükkel játszva tanulhat az ember a helyes viselkedésről.

Az előző félévben volt szerencsém az Egyetemen részt venni egy Görög Ibolya előadáson, és egyáltalán nem bántam meg. Az előadásmód, a téma (állásinterjú), a hallgatóság bevonása és a lehetőség, hogy személyesen is beszélhessek egy ilyen elismert szakemberrel… azt hiszem a rendkívüli a megfelelő kifejezés. Rendkívüli volt.

Ezt a könyvet ajánlom mindenkinek, aki munkájából kifolyólag emberekkel kerül kapcsolatba és szüksége van némi útmutatásra, illetve azoknak akik könnyed olvasmányra vágynak és nem bánják, ha közben valami hasznos is rájuk ragad.

Gamer Lány

Protokoll.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gamerlany.blog.hu/api/trackback/id/tr745888958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása